Life Model:
In 2008 ben ik voor het eerst in aanraking gekomen met het gedachtegoed van Jim Wilder toen genaamd ‘Thriving”. Jim Wilder verbindt de principes en ontdekkingen uit de psychologie en hersenwetenschap met de aloude principes uit het geloof in Jezus Christus. De nadruk op relaties en verbondenheid hierin hebben mij erg geraakt.
Jim Wilder heeft het Life-model ontwikkeld. In dit Life-model wordt de ideale ontwikkeling van de mens omschreven in iedere fase van baby tot oudere. Hierin worden ook ontwikkelingstaken en vaardigheden benoemd die voor die specifieke levensfase van belang zijn. Wanneer één van deze taken of vaardigheden niet wordt geleerd of behaald is er sprake van scheefgroei en is er herstel en genezing noodzakelijk. Het Life-model biedt hierin de ’tools’ om herstel en genezing in gang te zetten.


Immanuel benadering:
Naast het gedachtegoed van Thriving ben ik ook erg enthousiast over het gedachtegoed van psychiater Karl Lehman. Hij en Jim werken nauw samen in hun benaderingen. Karl heeft zich in zijn praktijk en zijn eigen leven vooral beziggehouden met het herstel van beschadigingen, en dan vooral in hoe herstel kan optreden door een interactieve relatie met God op te bouwen. Dit wordt de ‘Immanuel Benadering’ genoemd. Hieronder een korte uitleg:
Als mensen hebben we in onze hersenen speciale neuronen die ons helpen om relaties met andere mensen te kunnen aangaan. Deze neuronen worden spiegel-neuronen genoemd, en hebben de eigenschap dat ze ‘aan’ of ‘uit’ kunnen staan. Eén van de belangrijkste bevindingen van Karl is dat als deze neuronen ‘uit’ staan, we ook vaak beschadigd zijn of vanuit een beschadiging reageren. Het is dan van groot belang om deze weer ‘aan’ te krijgen. Het leren waarderen van de goede dingen die in je leven gebeuren, en het bewust bezig zijn met de momenten waarop God heel dichtbij was, zijn vaardigheden die helpen om deze neuronen op ‘aan’ te laten staan en het leven tot een zegen te maken!


Prepare 4 Joy:
Sinds mei 2012 hebben we met een tiental mensen een comité opgericht wat Thriving en de Immanuel benadering meer bekendheid wil gaan geven in Nederland. Van dit comité mag ik mij voorzitter noemen. We hebben een stichting opgericht genaamd Prepare 4 Joy. Vanuit de Stichting zijn diverse boeken vertaald waaronder het boek “Vreugde Begint”. Deze boeken kunt u vinden bij uitgeverij Archippus. Wanneer u op de hoogte gehouden wilt worden van alle activiteiten en ontwikkelingen van de stichting, kunt u mij hierover een email sturen.


Betekenis Immanuel:
Immanuel betekent: God met ons. Ik kies bewust voor deze naam omdat de aanwezigheid van de Levende God in onze levens de kern is van de behandeling die ik wil bieden. Mensen door Jezus Christus weer in verbinding brengen met God, hun medemens en zichzelf, en hierdoor een stuk heling en genezing ontvangen van trauma’s uit het verleden.